Skip to main content

Men zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is en dit geldt zeer zeker ook voor sollicitatiegesprekken, want hoe beter je voorbereid bent, hoe sterker je in je schoenen staat tijdens het gesprek. Maar hoe pak je de voorbereiding van zo’n gesprek dan aan? Onderstaand geven wij jou de beste tips voor je sollicitatiegesprek om ervoor te zorgen dat jij degene bent die deze baan binnensleept!

Wees ontspannen

Een van de belangrijkste sollicitatietips voor het gesprek die wij jou kunnen geven is: wees ontspannen. Het is normaal om een gezonde vorm van spanning te hebben voor het gesprek maar het is ook belangrijk om ervoor te waken dat dit niet overslaat in overspanning. Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, dat weten wij maar al te goed, maar een ontspannen uitstraling laat zien dat je zelfverzekerd bent en goed onder druk kan presteren. Uiteindelijk is een sollicitatiegesprek ook niet meer dan een gesprek met een ander persoon en moeten we het ook niet groter maken dan het is.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Zoals we in de intro al zeiden: voorbereiding is het halve werk, dus zorg er dan ook voor dat je goed weet waar je moet zijn én hoe laat je daar moet zijn want te laat komen geeft geen goede eerste indruk bij een werkgever. Mocht je twijfelen over de locatie of het tijdstip, dan kun je dit altijd nog even navragen bij de persoon waarmee je een afspraak hebt gemaakt.

Zoek de website van het bedrijf op en lees je goed in zodat je tijdens het gesprek laat blijken dat je voorbereid bent, dat zal je zeker ten goede komen. Zorg er daarnaast voor dat je alle vragen die jij hebt alvast op een rijtje hebt gezet voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat. Dit kunnen vragen zijn met betrekking tot de functie, maar ook vragen met betrekking tot het bedrijf. Zo weet je zeker dat je na jouw sollicitatiegesprek van alle relevante informatie over deze baan bent voorzien en ziet de werkgever dat je écht interesse hebt getoond en deze functie graag wilt. Let op: zorg er wel voor dat het geen vragen zijn waarvan je de antwoorden gemakkelijk in de vacature kunt vinden, dit kan namelijk averechts werken en lijken alsof je je juist niet hebt voorbereid op dit gesprek.

voorbereiden sollicitatie

Dresscode

Je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken en daarbij spelen kleding en uiterlijke verzorging een belangrijke rol. Natuurlijk hoef jij geen modeshow te lopen en verwachten werkgevers in de logistiek al helemaal niet dat jij strak in een driedelig pak komt wanneer het jouw passie is om de heftruck te besturen, maar het is wel belangrijk om hier alsnog aandacht aan te besteden. Kies een outfit waarin jij je op je gemak voelt én waarmee je tegelijkertijd een prettige en representatieve uitstraling hebt voor het bedrijf waarbij jij solliciteert. Kies bij twijfel altijd voor de nettere outfit of neem contact met ons op! Als uitzendbureau in de logistiek helpen wij je bij Flex Impuls namelijk maar al te graag en is het ons doel om een perfecte match te maken tussen jou en de werkgever!

Het sollicitatiegesprek

Het is helemaal niet erg om even de tijd te nemen voor jouw antwoorden in een sollicitatiegesprek en zo kun je dan ook altijd even nadenken over jouw antwoord. Potentiële werkgevers kunnen het vaak ook juist waarderen wanneer een sollicitant durft aan te geven dat zij even een seconde willen nemen om de vraag te beantwoorden. Dit laat zien dat jij liever een goed antwoord geeft dan een snel antwoord en dit is een competentie die werkgevers ook graag terugzien binnen een functie. Heb jij wel direct al een goed antwoord klaar? Laat je dan niet weerhouden door het bovenstaande want ook een snel antwoord kan zo zijn positieve effecten hebben in een sollicitatiegesprek. Een snel antwoord laat zien dat jij sterk in je schoenen staat en dat je al goed hebt nagedacht over bepaalde zaken.

De beste sollicitatiegesprek tips die we je dan ook kunnen geven op het gebied van antwoorden zijn dan ook eigenlijk simpelweg samen te vatten in één regel: volg je gevoel en wees jezelf! Alleen dan leert de werkgever jou echt kennen en kan hij bepalen of er een match is met de functie en het bedrijf.

sollicitatiegesprek

Tweede gesprek sollicitatietips

Ging je eerste gesprek goed? Dan ben jij misschien wel direct aangenomen en kun je zo snel mogelijk starten met jouw nieuwe baan! Toch word je voor sommige functies eerst nog uitgenodigd voor een tweede gesprek en ook hiervoor hebben we diverse sollicitatie gesprek tips. Allereerst is het belangrijk om niet te veel af te wijken van de antwoorden die je gegeven hebt in je eerste gesprek, aangezien dit tegenstrijdig over kan komen bij de werkgever dus probeer innovatief te blijven. Benadruk dan ook dezelfde kwaliteiten en vaardigheden.

Anderzijds is een tweede gesprek ook het moment dat de salarisonderhandeling begint. De mogelijke werkgever heeft al aangegeven geïnteresseerd in je te zijn, want dat is tenslotte de reden dat je bent uitgenodigd voor het tweede gesprek. In sommige gevallen wordt aan jou gevraagd wat voor salaris je in gedachten hebt, dus is het goed om van tevoren voor jezelf na te gaan wat jij een passend salaris vindt. Probeer hierbij natuurlijk wel realistisch te blijven want het salaris moet wel passen bij je opleidingsachtergrond, functie en ervaring.

Met deze sollicitatie gesprek tips ben jij helemaal klaar voor je volgende gesprek! Bekijk direct alle vacatures op de website van Flex Impuls of drop je CV en wie weet vinden wij de baan die écht bij jou past!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.