Skip to main content

Een baan in de logistiek wordt steeds populairder. Logisch ook, want het is leuk en flexibel werk waarmee je goed kunt verdienen. Bovendien is de logistische branche enorm aan het groeien, waardoor er op dit moment bijvoorbeeld behoorlijk wat vacatures heftruckchauffeur openstaan. Wil jij ook graag aan de slag in de logistiek en rijden in een heftruck? Wij leggen uit wat je moet weten over het behalen van je heftruckcertificaat!

Voordelen van een heftruckcertificaat

Het hebben van een heftruckcertificaat is niet verplicht. Werkgevers moeten echter wel kunnen aantonen dat het personeel dat op een heftruck rijdt kundig is en alles weet over de werking, wetten en veiligheidsregels omtrent de heftruck. Indien er een ongeluk gebeurd moet het bedrijf volgens de Arbowet kunnen aantonen dat de werknemer goed geïnstrueerd was. Dit kan een werkgever onder andere aantonen door met medewerkers te werken die beschikken over een heftruckcertificaat. Om die reden stellen veel werkgevers dan ook de eis dat iedere heftruckchauffeur over een dergelijk certificaat beschikt.

Zo ziet een heftruckcursus eruit

Een heftruckcursus richt zich zowel op de theorie als op de praktijk. Tijdens het praktische gedeelte leer je hoe je een heftruck bedient, hoe je bijzondere verrichtingen uitvoert en op welke wijze je de heftruck moet onderhouden. In het theoretische gedeelte wordt vooral aandacht gegeven aan de geldende wetgeving en de veiligheidsvoorschriften. Je kunt in zeer korte tijd een certificaat behalen. Bij veel opleidingsinstellingen kun je, ook zonder ervaring, binnen twee dagen een cursus afronden. Doordat werkgevers in geval van een ongeluk aan de Arbeidsinspectie moeten kunnen aantonen dat de kennis van de chauffeur actueel was, moet je als heftruckchauffeur meestal regelmatig naar een herhalingscursus.

Heftruckcertificaat halen: diverse cursussen en opleidingen

Er worden in Nederland door het hele land verschillende heftruckcursussen aangeboden. Zo zijn er de zogenaamde opfris- of herhalingscursussen die bedoeld zijn voor eigenaren van een heftruckcertificaat dat binnenkort verloopt. In de meeste gevallen is een certificaat vijf jaar geldig. Na die vijf jaar kan het certificaat verlengd worden door middel van een opfriscursus. Wie nog geen certificaat heeft volgt meestal de volledige basiscursus. Er zijn echter ook kortere opleidingen beschikbaar voor wie al veel praktische ervaring heeft met de heftruck. Over het algemeen moet je achttien jaar of ouder zijn of om als heftruckchauffeur aan de slag te kunnen. Alleen jongeren van zestien of zeventien die in het bezit zijn van een certificaat en die onder deskundig toezicht staan mogen in sommige bedrijven ook een heftruck bedienen.

Wil jij ook aan de slag als heftruckchauffeur? Neem dan nu gerust contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en bezorgen je graag die ultieme baan!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.