Skip to main content

Veel branches hebben het momenteel zwaar, maar dat geldt over het algemeen gelukkig niet voor de logistieke branche. Mensen bestellen massaal producten online en er is dan ook veel vraag naar medewerkers die deze orders kunnen verwerken. Juist om die reden zijn er nog behoorlijk wat openstaande vacatures heftruckchauffeur bij Flex Impuls. Lijkt het jou wel wat om als heftruck chauffeur aan de slag te gaan, maar ben je benieuwd wat je daarvoor moet kunnen? Wij leggen je uit wat een heftruck certificaat is en in hoeverre deze verplicht is.

Waarvoor dient een heftruck certificaat?

Een vorkheftruck, ook wel heftruck of vorklift genoemd, is een transportmiddel dat wordt aangedreven door een verbrandingsmotor of een elektromotor. Deze kleine transportvoertuigen worden voornamelijk gebruikt in het magazijn, omdat je er producten gemakkelijk mee kunt oppikken en verplaatsen. Met de heftruck vervoer je op eenvoudige wijze goederen die op een pallet staan. Rijden met een heftruck is met de nodige oefening goed te leren, maar is zeker niet zonder gevaren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee je rijdt en het risico van onbeheerst of onoplettend achteruitrijden. Ook het verkeerd beladen van de heftruck waardoor deze kantelt of het onder de lading doorlopen kan voor de nodige risico’s zorgen. Alleen al vanwege deze gevaren is het belangrijk dat je alles weet over het veilig gebruiken van een heftruck. De opleiding waarmee je een heftruck certificaat kunt behalen zorgt hiervoor.

Moet je als heftruck chauffeur verplicht een certificaat halen?

In de Arbowet staan regels die gaan over de gezondheid en veiligheid van werknemers op het werk. Deze wet stelt het voor chauffeurs van een heftruck verplicht om een deugdelijke instructie te volgen. Als er op het werk een ongeluk plaatsvindt waarbij een heftruck betrokken was, moet de werkgever de Inspectie namelijk kunnen overtuigen van het feit dat de chauffeur een goede instructie heeft gekregen. Zij moeten met andere woorden kunnen aantonen dat de chauffeur op de hoogte was van de werking van de heftruck en de relevante wetten en veiligheidsregels. Strikt genomen is het hebben van een heftruck certificaat niet verplicht, maar is het wel bij uitstek de manier om aan te tonen dat een werknemer met goed gevolg een cursus of training heeft gevolgd. Om die reden stellen veel werkgevers het hebben van een heftruck certificaat wel verplicht. Lees hier enkele tips voor het behalen van een heftruck chauffeur certificaat. 

Een heftruck certificaat halen

Het behalen van een heftruck certificaat is gelukkig niet al te ingewikkeld. Door het hele land bieden opleiders de mogelijkheid om een korte cursus of training te volgen waarmee het certificaat eenvoudig kan worden behaald. Vaak ook biedt een werkgever aan om deze opleiding te faciliteren. Heb je de cursus met goed gevolg afgerond? Dan ben je vijf jaar voorzien van een geldig certificaat. Na deze periode kun je deze verlengen door een opfriscursus te volgen, welke meestal slechts een dag duurt.

Wil jij aan de slag als heftruck chauffeur? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. Ook als je nog niet beschikt over een certificaat kijken we graag naar de mogelijkheden!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.