Skip to main content

Toevoegen aan je winkelwagen, direct online betalen en…. je aankoop is voltooid! Zo simpel kan het zijn: met één klik op de knop staat de volgende dag de postbezorger met jouw nieuwe schoenen voor de deur. E-commerce is de afgelopen jaren enorm gegroeid en dat is te merken in de logistieke sector. Meer en meer logistiek medewerkers zijn benodigd en steeds minder werknemers stellen zich beschikbaar voor deze functies maar waarom? De logistieke sector biedt baanzekerheid, een breed aanbod aan taken, gunstige toekomstperspectieven en mooie doorgroeimogelijkheden. In dit artikel lees je meer over de logistieke sector en wat een baan als logistiek medewerker voor jou kan betekenen.

Wat doet een logistiek medewerker?

De logistieke sector houdt zich bezig met het verplaatsen van goederen tussen distributiecentra en de retailer of eindgebruiker. De uitdaging hierbij is om dit zo efficiënt mogelijk te doen zodat de kosten door het logistieke werk zo laag mogelijk blijven en de snelheid van leveren zo hoog mogelijk. Dit zijn namelijk aspecten waar retailers op kunnen concurreren en daarom is het belangrijk dat deze verplaatsing van goederen van A naar B, de supply chain, zo optimaal mogelijk wordt ingericht en continu meegaat met de tijd

Het toenemende belang van logistiek medewerkers

Zonder de logistieke sector komen producten niet bij de klant en kunnen we vaarwel zeggen tegen het bestaan van webshops. De economie zou dan ook voor een groot deel instorten wanneer de logistieke sector niet meer (volledig) bezet kan worden en dit zal een groot probleem gaan vormen.

Daarbij is de drempel om een onderneming te starten tegenwoordig vele malen lager geworden met de komst van e-commerce gezien het bezitten van een pand en het aanhouden van voorraad niet langer meer noodzakelijk is om een winkel te starten. Concurrentie is hierdoor toegenomen en de economie is hiermee aanzienlijk veranderd doordat de focus tegenwoordig is verschoven naar het leveren van maatwerk en het creëren van gemak voor de consument. Dit vraagt om een steeds uitgebreider logistiek systeem waardoor de rol van logistiek medewerkers alleen maar belangrijker zal worden.

Het brede takenpakket van een logistiek medewerker

Hoewel je bij het horen van de term logistiek medewerker misschien meteen moet denken aan een orderpicker of heftruckchauffeur, omvat de term veel meer dan alleen dat. Logistiek medewerker is namelijk een overkoepelende term voor een breed aantal functies in de logistieke sector: er zijn zowel strategische zaken als meer operationele taken waar je je op kunt richten. Om deze reden zal de ene logistieke medewerker zich bezig houden met het laden, lossen, inpakken en inventariseren van goederen, terwijl de andere logistieke medewerker zijn dagen vult met het coördineren van deze werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan het maken van planningen, het onderhouden van contacten en het oplossen van ingewikkelde logistieke vraagstukken. Het maakt dan ook niet uit of je nu geschoold of ongeschoold bent en ervaren of onervaren want binnen de logistieke sector is er voor ieder wel een functie die aansluit bij zijn of haar achtergrond.

Carrièrekansen binnen de logistieke sector

Door het belang van de logistieke sector en de toenemende vraag naar werknemers binnen deze branche, heeft de sector toekomst en biedt het jou vele voordelen. Er is altijd werk waardoor je verzekerd bent van een baan en door het huidige tekort aan werknemers in de sector zijn de salarisvooruitzichten gunstig. Daarbij kun je als logistiek medewerker genieten van flexibele werktijden en kun je kiezen uit een breed aanbod aan taken. Hierdoor zijn er veel doorgroeimogelijkheden en kun je zelf bepalen hoeveel verantwoordelijkheden jij op je wilt nemen.

Ook is er door het vele beschikbare werk, altijd wel iets te vinden in de buurt van jouw woonplaats en kun je vaak zowel parttime als fulltime aan de slag. Op deze manier kun je dichtbij huis blijven, je reistijd aanzienlijk verminderen en kun je je functie in de logistieke sector vaak prima combineren met een opleiding of andere baan.

Even concreet..

Als logistiek medewerker kun je dus bijvoorbeeld aan de slag als…
Productiemedewerker (parttime)
Sorteermedewerker
Leidinggevende productie

Enthousiast geworden?

Neem dan snel contact met ons op! We helpen je graag bij het vinden van een geschikte vacature die perfect aansluit op jouw wensen en ambities.