Skip to main content

Een originele motivatiebrief is iets waar je je mee kan onderscheiden van andere sollicitanten. Een originele motivatiebrief schrijven is in principe een manier om jezelf aan je mogelijke toekomstige werkgever te verkopen. Waar ben je goed in, waar ben je niet goed in? Wat heb je gedaan en hoe ging je dat af? Je laat als het ware zien wat je te bieden hebt als meerwaarde voor een organisatie. Als je écht indruk wilt maken dan begint dat meteen bovenaan en heb je dus ook een originele openingszin bij je motivatiebrief nodig. In deze blog geven wij een voorbeeld van een originele motivatiebrief en wat jij in jouw brief kan én moet zetten! Als je op zoek bent naar hoe je een succesvolle sollicitatiebrief moet schrijven, klik dan hier.

Originele openingszinnen motivatiebrief

U zoekt een heftruckchauffeur? Gevonden!

Waarschijnlijk hebben we nu je aandacht, want het bovenstaande is een voorbeeld van een originele openingszin voor je motivatiebrief. Een opvallende openingszin is simpelweg onmisbaar op jouw motivatiebrief. Er zijn een vijftal dingen waar jij je openingszin op kan baseren, namelijk:

  • Gelinkt aan eerder contact
  • Gebaseerd op de actualiteit
  • Affiniteit met je potentiële werkgever
  • Je eigen vaardigheid en kennis benadrukken
  • Gebaseerd op je netwerk

Dit zijn alle vijf zogenaamde blikvangers. Het zorgt voor een direct gevoel van relevantie bij de lezer, wat op zijn beurt weer de aandacht trekt. Verplaats jezelf eens in de werkgever. Je krijgt een brief binnen en bij de eerste zin denk je meteen: dit is inderdaad wel relevant! Dan ga je meteen met een positievere blik door de rest van de brief en vervolgens het cv heen. Hieronder zetten we voorbeelden van een originele openingszin in je motivatiebrief, zodat je zelf ook wat kan bedenken!

Gelinkt aan eerder contact

Het is mogelijk dat je de sollicitatie hebt ontvangen aan de hand van eerder contact met het bedrijf. Zodoende kun je dit laten terugkomen in je openingszin:

“Bedankt voor het fijne gesprek afgelopen donderdag waarin u mij heeft uitgenodigd om te solliciteren”

motivatiebrief

Gebaseerd op actualiteit

Actualiteit trekt de aandacht doordat actualiteit per definitie relevant is. Idealiter creëer je een zin die actueel is voor de specifieke baan of sector waarop je solliciteert, bijvoorbeeld:

“Ik ben hier om het personeelstekort in de logistieke sector de kop in te drukken”

Nog op zoek naar vacatures in de logistieke sector? Wij hebben deze op onze website staan!

Affiniteit met je potentiële werkgever

In je eerste zin kan je ook laten blijken al een klik te hebben met het bedrijf. Dit kan zijn doordat je de website hebt doorgenomen of omdat je al bekend bent met het bedrijf. Hieronder een originele motivatiebrief opener voorbeeld:

“Als iemand met een passie voor techniek zie ik mezelf al helemaal aan de slag gaan als elektromonteur bij *naam bedrijf*”

Je eigen vaardigheid en kennis benadrukken

Wellicht is je sterkste punt wel de kennis die je bezit. Hierin kun je laten zien dat je direct een meerwaarde bent voor het bedrijf:

“Als voormalig heftruckchauffeur ben ik uitermate excellent in alle processen die van toepassing zijn binnen deze functie”

Gebaseerd op je netwerk

Wellicht ben je bij deze vacature terecht gekomen via iemand binnen je netwerk, die op hun beurt voor jou het gesprek geregeld heeft. Refereer hier aan in je openingszin op de volgende wijze:

“Jan Jansen is al jaren klant bij het bedrijf waar ik nu werk en is zo tevreden dat hij mij graag aanbiedt bij uw bedrijf”

Na het schrijven van de openingszin schrijf je een kort stukje over waarom je deze motivatiebrief schrijft, dit vormt samen de eerste alinea en fungeert als een korte intro.

Originele middenstuk motivatiebrief voorbeeld

Nu je de intro hebt begin je met het middenstuk. Het middenstuk van een motivatiebrief zal het meest vullende gedeelte zijn. Hierin staat doorgaans de meeste tekst. Nu is de vraag natuurlijk: wat zet je in het middenstuk? Allereerst begin je met jezelf voorstellen. De lezer kent jou niet, dus wie ben jij eigenlijk? Wat is van belang dat zij over jou weten? In hoeverre helpen jouw persoonlijkheid en competenties jou binnen deze functie? Let er wel op dat je geen dubbele informatie plaatst, je voegt namelijk ook nog je cv toe.

Hierna schrijf je een stuk over wat jouw verwachtingen zijn en bewijs je jezelf. Een deel van een originele motivatiebrief voorbeeld is durven zeggen wat jij verwacht. Het gaat niet enkel om het bedrijf. Durf te zeggen wat jij graag zou doen in de functie en wat jij verwacht te leren. Wat wil je bereiken in het eerste jaar? Of waar wil je naartoe groeien binnen drie jaar? Hierin link je ook weer terug naar de eerder genoemde competenties.

motivatiebrief

Originele afsluiting motivatiebrief

Een goede afsluiter is nooit weg. Dit is het laatste wat de potentiële werkgever leest en dus hetgeen wat ze moeten onthouden. Een leuke uitsmijter zorgt er voor dat jij blijft hangen in de gedachten van de lezer. Daarbij bedank je ze ook voor zowel het lezen van de brief als de tijd die ze er voor hebben genomen. Op welke manier je dit doet is helemaal aan jezelf, dit moet namelijk wel bij je passen.

Originele motivatiebrief voorbeeld

Nu we alle tips op een rij hebben staan, plaatsen we hieronder een korte motivatiebrief en een originele motivatiebrief voorbeeld in de vorm van een template. Natuurlijk is het de bedoeling dat jij dit uitgebreider schrijft:

“Als iemand met een passie voor techniek zie ik mezelf al helemaal staan als elektromonteur bij *naam bedrijf*”. Ik schrijf deze brief aan de hand van de vacature die u geplaatst heeft voor de functie elektromonteur. Na het lezen van deze brief en het bijgevoegde cv hoop ik u ervan te overtuigen om mij uit te nodigen voor een gesprek.”

Mijn naam is Peter Peterson en ik ben al … jaar actief in het werkveld van elektromonteur. Ik ben als elektromonteur net zoals mijn gereedschapskist: in te zetten voor veel verschillende werkzaamheden.

Als jullie iemand zoeken die perfect is voor deze functie dan zoeken jullie mij. Ik ben perfect voor deze functie vanwege *noem redenen op*. Mijn verwachting voor het eerste jaar is als volgt en binnen drie jaar zou ik graag *hier* staan binnen de functie. Samen kunnen wij hiervoor zorgen.

Als laatste wil ik jullie bedanken dat jullie de tijd nemen om mijn motivatiebrief en cv te bekijken. En onthoudt: als elektromonteur heb ik het juiste gereedschap voor deze taak!

Nog op zoek naar een plek om je cv en motivatiebrief in te leveren? Dat kan bij ons hier! Heb je al een sollicitatiegesprek gepland, klik dan hier voor onze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.