Skip to main content

Wanneer je een vacature hebt gevonden die je heel erg leuk lijkt, dan wil je natuurlijk maar al te graag solliciteren. Maar om op gesprek uitgenodigd te worden, moet je wel een killer van een sollicitatiebrief schrijven. Met jouw brief dien jij de juiste snaar te raken en indruk te maken op de lezer. In dit artikel lees je hoe je in vijf stappen een opvallende sollicitatiebrief schrijft.

In een sollicitatiebrief leg je uit wie jij bent, waarom de functie goed bij je past en waarom je bij het bedrijf past. De sollicitatiebrief moet ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.Met de volgende tips zorg je ervoor dat je de aandacht trekt van de lezer en dat hij ook echt enthousiast van je wordt. Wedden dat jij die droombaan dan binnensleept?!

1. Lees je goed in

Als je gaat beginnen met het schrijven van een sollicitatiebrief, dien je je goed voor te bereiden. Ga op onderzoek uit en kijk op de website en op social media wat de bedrijfscultuur is en welke normen en waarden het bedrijf heeft. Zo weet je precies welke eigenschappen of vaardigheden je kunt noemen en welke toon (informeel of formeel) je aan moet slaan. Je staat sowieso al een streepje voor als je je goed in het bedrijf hebt ingelezen.

2. Noem relevante ervaring

Naast de sollicitatiebrief stuur je ook je cv mee, waarin alle werkervaring en opleidingen die je hebt afgerond (of nog mee bezig bent) staan. Daarom is het belangrijk dat je in je brief geen samenvatting geeft van je cv. Noem alleen de relevante werkervaring, wat je daar hebt geleerd en wat je mee kunt nemen voor de functie waar je nu voor solliciteert. Daarnaast is het aantrekkelijk om eerder behaalde resultaten te noemen, zodat de werkgever een idee krijgt van wat jij bij een vorige baan hebt bereikt. Het kan ook geen kwaad om je leerpunten of zwakke punten te benoemen, omdat je zo laat zien dat jij nog kunt groeien door deze baan. Maar zorg er wel voor dat je jezelf niet naar beneden haalt.

3. Zet jezelf in de spotlights

Als je gaat solliciteren dan is het echt niet erg om jezelf even goed in de spotlights te zetten. Het draait immers allemaal om jou! Wees dus niet te bescheiden over jouw kwaliteiten en wees zelfverzekerd. Je moet natuurlijk wel boven je concurrenten uit springen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet te veel opschept over je kwaliteiten, want dat maakt je ongeloofwaardig.

4. Houd het kort en maak geen spelfouten

Zorg ervoor dat je niet te lang van stof bent. Eén A4’tje is lang genoeg om alle informatie in te verwerken. Begin met een introductie van jezelf, wijd twee alinea’s aan jouw vaardigheden en werkervaring en eindig met een pakkende slotalinea. Tot slot zijn spelfouten natuurlijk echt een no go. Doe dus een dubbelcheck om alle spel- en taalfouten uit je brief te halen en laat hem voor je hem verstuurt nog eens lezen door iemand anders.

Hulp nodig?

Ben je nog op zoek naar jouw droombaan? Kijk eens naar onze vacature als customer service medewerker! Neem gerust contact met ons op en wij kijken graag met je mee!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.