Skip to main content

Dit vraag je je al snel af wanneer je een cv moet gaan schrijven. “Waar ben ik nou eigenlijk goed in?” en “Waar liggen mijn valkuilen en kwaliteiten nou echt?” zijn vragen die waarschijnlijk door je hoofd blijven spoken wanneer je jezelf moet aanprijzen.  Het is super makkelijk om algemene termen te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan ‘teamplayer’, ‘hard werkend’ of ‘geen 9-5 mentaliteit’ maar hoewel dit zeker voorbeelden van kwaliteiten kunnen zijn, betekent het niet persé dat dit altijd op je cv moet staan. In deze blog gaan we jou helpen om er achter te komen welke kwaliteiten op jouw cv thuishoren. Het is immers persoonlijk en voor iedereen anders. Door de juiste dingen te benoemen val je eerder op.

Verschil kwaliteiten en vaardigheden

Voordat we de vraag “wat zijn mijn kwaliteiten” gaan beantwoorden, moeten we het verschil weten tussen kwaliteiten en vaardigheden. Hoewel de twee termen vaak met elkaar verward worden, is er toch duidelijk een verschil tussen kwaliteiten en vaardigheden. Kwaliteiten zijn bijvoorbeeld dingen waar je ‘mee geboren bent’ en welke je dus van nature al beheerst, zonder dit aangeleerd te hebben gekregen. Hoewel je kwaliteiten natuurlijk kan verbeteren door ze te trainen of verder te ontwikkelen, is de basis hiervoor altijd al aanwezig geweest. Een mooi voorbeeld hiervan is het gegeven dat je creatief bent. Dat wil zeggen dat je snel nieuwe en originele ideeën kunt bedenken en zaken altijd nét iets anders aanpakt dan anderen. Omdat creatief zijn ook een brede term is, raden we je altijd aan om concrete voorbeelden te gebruiken. “Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen” zijn belangrijk dingen om te benoemen want zo krijgt je potentiële werkgever een idee van hoe jij als persoon in elkaar steekt.

kwaliteiten en vaardigheden

Vaardigheden daarentegen zijn taken, uitvoeringen of werkzaamheden die je kunt aanleren, zonder hier een natuurlijke aanleg voor te hebben. Dit klinkt natuurlijk vrij vaag, dus we geven we je een paar voorbeelden: Denk bijvoorbeeld aan een cursus waarbij je bepaalde vaardigheden opdoet, zoals een Excel cursus. Daarnaast kan je ook denken aan het behalen van je heftruck certificaat, wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als heftruckchauffeur. Het is natuurlijk wel belangrijk om te kijken welke kwaliteiten en vaardigheden je beschrijft wanneer je een sollicitatiebrief stuurt. Het heeft natuurlijk geen zin om te vermelden dat je geweldig pianospeelt wanneer je solliciteert naar de functie van vrachtwagenchauffeur.

Samenvattend is het belangrijk om je vaardigheden en kwaliteiten in kaart te brengen voordat je ergens gaat solliciteren. Een kwaliteit kan je trainen tot een bepaald niveau, maar heb je van nature al in je. Denk aan taalgevoel, zelfstandigheid en creativiteit. Een vaardigheid is een aangeleerd iets wat je tijdens een opleiding of cursus kunt leren. Denk aan een programmeertaal die je geleerd hebt of het mogen besturen van een vrachtwagen. Lijkt het besturen van een vrachtwagen je wat? Dan kan je na het pimpen van je cv op deze link klikken voor onze vrachtwagenchauffeur vacatures!

Hoe vertaal ik dit naar een cv?

We zijn begonnen met de vraag: ‘wat zijn mijn kwaliteiten en vaardigheden?’ Nu we de verschillen weten, raden wij aan om simpelweg een lijstje te maken. Idealiter wil je vijf van elk noteren, zolang ze relevant zijn. Minder kan natuurlijk ook, maar zorg er in ieder geval wel voor dat je evenveel kwaliteiten als vaardigheden benoemt. Schrijf er zo veel mogelijk op en streep vervolgens weg die het minst belangrijk zijn. Uiteindelijk blijf je over met een mooie selectie! Ook kun je deze kwaliteiten gebruiken in je motivatiebrief. Klik hier voor tips over het schrijven van een originele motivatiebrief.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.