Skip to main content

Zonder de nodige werkervaring kan het lastig zijn om een leuke baan te vinden. Zo merken veel starters op de arbeidsmarkt dat ze nog een te beperkt cv hebben om kans te maken op die ene leuke baan. In veel vacatures wordt immers om jarenlange werkervaring gevraagd. Wanneer je net bent afgestudeerd, je opleiding niet hebt afgemaakt of juist een bijbaan zoekt, beschik je hier meestal niet over. Ook wanneer je een carrièreswitch wilt maken en op zoek gaat naar werk in een andere branche loop je meestal tegen dit probleem aan. Hoe kun je dan toch werk zonder ervaring vinden? Wij zetten vier adviezen voor je op een rij. 

1. Zorg zelf voor bijscholing

Wanneer je niet over een flinke dosis ervaring beschikt, is het slim om dan tenminste wel de nodige kennis te vergaren. Heb je een studie afgerond? Blijf dan tijdens het zoeken naar een baan actief met de lesstof bezig. Volg bijvoorbeeld extra cursussen of ga naar interessante seminars. Ben je een schoolverlater of zoek je een baan in een andere branche? Laat je dan bijscholen en doe de nodige vakkennis op. Ga naar workshops, behaal certificaten of probeer ergens stage te lopen. Zo doe je naast kennis ook nog de nodige ervaring op. Toekomstige werkgevers zullen dit absoluut waarderen.

2. Combineer werken met leren

In sommige sectoren is sprake van een krappe arbeidsmarkt. Het is voor bedrijven dan lastig om de openstaande vacatures te vervullen. Werkgevers die werknemers zoeken zullen eerder geneigd zijn om mensen zonder ervaring in dienst te nemen. Vaak bieden deze werkgevers dan de mogelijkheid om werken en leren met elkaar te combineren. Zo zijn veel werkgevers binnen de logistiek bereid om je opleiding tot heftruckchauffeur te bekostigen. Je gaat dan je heftruckcertificaat behalen nadat je in dienst bent getreden. Een mooie kans dus om zonder ervaring en zonder de benodigde papieren toch aan de slag te gaan!

3. Laat zien hoe gemotiveerd je bent

Wanneer je zonder werkervaring gaat solliciteren is het ontzettend belangrijk om een goed verhaal te hebben. Zorg dat je aan potentiële werkgevers duidelijk kunt maken waarom het logisch is dat je niet over de juiste ervaring beschikt en waarom je desondanks toch een goede kandidaat bent. Laat bijvoorbeeld zien dat je een enorme passie hebt voor de desbetreffende branche en zorg dat je er van alles over weet. Zorg daarnaast voor een logisch carrièreverhaal: hoe ben je hier gekomen? Waarom wil je graag in dit vakgebied werken en waarom is het slim om in jou te investeren? Met een overtuigend verhaal en een duidelijke motivatie vind je sneller leuk werk zonder ervaring!

Nog geen ervaring maar wel op zoek naar een leuke baan? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en bezorgen je graag een nieuwe job!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.