Skip to main content

Het werk van een vrachtwagenchauffeur is leuk en afwisselend. Je bent immers continu onderweg en ziet daardoor veel verschillende plaatsen. Bovendien kun je in diverse branches aan de slag gaan, van containertransport tot distributie en wegenbouw. Afhankelijk van de branche en het type vrachtwagen heb je een bepaald rijbewijs en eventuele certificaten nodig. Wil jij precies weten wat je nodig hebt om vrachtwagenchauffeur te kunnen worden? Wij leggen het uit!

Chauffeur rijbewijs B

Niet iedere vrachtwagenchauffeur heeft dezelfde papieren nodig. Zo hebben we binnen ons flexwerk uitzendbureau ook regelmatig een vacature vrachtwagenchauffeur rijbewijs B openstaan. In deze functie ga je bestelde producten afleveren bij klanten door heel Nederland. Samen met een bijrijder haal je de bestellingen op en zorg je ervoor dat ze in goede staat bij de klant bezorgd worden. Om deze functie te kunnen vervullen heb je naast een rijbewijs B daarom ook voldoende fysieke kracht en conditie nodig. Om het rijbewijs B te kunnen krijgen en zelfstandig te mogen rijden moet je wel minimaal 18 jaar oud zijn en het theorie- en praktijkexamen halen. Met dit rijbewijs mag in een wagen van maximaal 3500kg gereden worden. Als vrachtwagenchauffeur B mag je daarom alleen met zeer lichte vrachtwagens of met een compacte bestelwagen met laadklep rijden.

Vrachtwagenchauffeur worden met vrachtautorijbewijs C1

Om een vrachtwagen tussen de 3500 kg en 7500kg te mogen besturen is een rijbewijs B niet voldoende. Je moet in dat geval een rijbewijs C1 halen, aangevuld met vakbekwaamheid code 95. Deze vakbekwaamheid is nodig om ook beroepsmatig een vrachtauto te mogen besturen. Voor het C1 rijbewijs moet niet alleen opnieuw een praktijkexamen afgelegd worden, maar moet ook een nieuw theoriecertificaat behaald worden. Hiervoor leer je alles over toepasselijke wetgeving en gedragsregels op het gebied van verkeer, veiligheid en milieu. Om je C1 rijbewijs te kunnen behalen moet je minimaal 18 jaar zijn en een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Ook word je medisch gekeurd door een bedrijfs- of Arboarts. Hierna mag je pas het theorie- en praktijkexamen afleggen.

Distributiechauffeur, vrachtwagenchauffeur

Rijbewijs zware vrachtwagens

Moet je voor je baan als vrachtwagenchauffeur ook met zwaardere vrachtwagens rijden? Dan is het noodzakelijk om een rijbewijs CE met vakbekwaamheid code 95 te behalen. Ook hier geldt dat een gezondheidsverklaring en medische keuring nodig zijn om het examen te kunnen behalen. Om het rijbewijs CE te kunnen halen moet je daarnaast een uitgebreid theoretisch examen afronden, bestaande uit drie onderdelen. Daarna volgt een praktijkexamen waarbij onder andere je vakbekwaamheid getest wordt. Voor het rijden van internationale ritten vragen veel werkgevers aanvullende certificaten. Ga je als vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen vervoeren? Dan is het bovendien verplicht om een ADR-certificaat te behalen.

Wil jij graag aan de slag als vrachtwagenchauffeur en ben je benieuwd welke mogelijkheden wij bieden? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op! Wij gaan graag met jou in gesprek!

1 reactie

  • Amir schreef:

    Ik wil heel graag vrachtwagenchauffeur worden en een baan voor mezelf hebben, dus er is niets beters dan een vrachtwagenchauffeur!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.